Wat is een Rolex Sigma-wijzerplaat? - Complete Gids
De wereld van vintage horloges staat vol met termen en bijnamen. Sommige zijn door Rolex zelf bedacht, maar als het om vintage gaat, is de naam voor de overgrote meerderheid ergens anders vandaan gekomen. Vaak zijn verzamelaars een woord gaan gebruiken om een bepaald detail van een horloge te beschrijven, en vervolgens is de term blijven hangen. Als je de wereld van vintage Rolex-horloges verkent en er meer over leert, zul je merken dat er talloze woorden en termen worden gebruikt om vintage Rolex-horloges te beschrijven. Een van deze termen is "Sigma-wijzerplaat".
Maar wat betekent het?
Wat is een Rolex Sigma-wijzerplaat? Wat betekent een Rolex Sigma-wijzerplaat en waar verwijst het naar?
De term sigma voor horloges gaat terug tot de jaren 70, toen een officieel initiatief werd opgezet om het gebruik van goud in horloges te benadrukken. Zwitserse horlogemakers waren lid van L'Association pour la Promotion Industrielle de l'Or – de vereniging voor de industriële promotie van goud. Voor het gemak noemen we dit APIOR. Het doel van APIOR was om duidelijker te maken van welk materiaal horloges gemaakt waren. De focus lag uiteraard op horloges van edelmetaal. APIOR was "geïnspireerd" door COSC – Controle Officiel Suisse des Chronometers – en wilde een vergelijkbare gemeenschappelijke regelgeving creëren voor het gebruik van goud in uurwerken. Dit is met name van belang voor witgouden horloges, omdat deze gemakkelijk voor staal kunnen worden aangezien.
APIOR patenteerde de Griekse letter Sigma, die er zo uitziet: σ.
De groep diende in augustus 1971 een patent in en registreerde het in juli 1972. Volgens het patent werd het Sigma-symbool voor het eerst gebruikt op 25 februari 1970 en werd het gebruikt op de wijzerplaat, de achterkant van de kast of de band om duidelijk te maken dat er goud is gebruikt. Verschillende fabrikanten begonnen het Sigma-symbool te gebruiken om de aanwezigheid van goud te benadrukken. Een van hen was Rolex, maar ook andere fabrikanten zoals IWC en Patek Philippe sprongen op de trein. Volgens het patent bevestigt het Sigma-symbool: "dat de goederen van Zwitserse oorsprong zijn en massief goud bevatten tot een bepaalde standaard zoals vastgelegd in de Zwitserse wettelijke vereisten met betrekking tot de controle op het gebruik van goud en voldoen aan de normen en kwaliteit die door de aanvrager zijn vastgesteld." Dit brengt ons bij het belangrijkste punt van dit bericht: Rolex- en Sigma-wijzerplaten.
Rolex Sigma dial
Zoals gezegd sloot Rolex zich eind jaren 60 aan bij het APIOR-concept. Sigma-wijzerplaten werden al in de jaren 60 op Rolex-horloges aangetroffen, maar ze worden het meest aangetroffen op Rolex-horloges uit de jaren 70.
Maar Rolex gebruikte het Sigma-symbool slechts enkele jaren, voornamelijk in de jaren 70, en daarom bestaan er relatief weinig Rolex-horloges met het Sigma-symbool. Sigma Rolex-wijzerplaten zijn echter zeldzaam en daardoor meer verzamelobjecten. Dit geldt met name voor horloges die al zeer gewild zijn bij verzamelaars, zoals de Daytona. De Sigma-wijzerplaat voegt een extra verzameldetail toe dat het horloge nog specialer maakt.
Rolex gebruikte het Sigma-symbool ook in zekere mate in de jaren 60, omdat Rolex en andere fabrikanten het Sigma-symbool al voor hun horloges gebruikten voordat het symbool officieel werd geïntroduceerd. Hoe herkent u een Rolex Sigma-wijzerplaat? Het symbool is te vinden aan de onderkant van de wijzerplaat op 6 uur bij Rolex-horloges – aan weerszijden van de opdruk "T SWISS T". Deze opdruk beschrijft, zoals uitgelegd in dit artikel, dat het horloge in Zwitserland is gemaakt en dat het tritium als lichtgevend materiaal gebruikt. De extra sigma-symbolen
Een Rolex Sigma-wijzerplaat heeft dus deze opdruk op 6 uur:
"σT SWISS Tσ" Maar hoe komt het dat je deze bedrukte stalen horloges ook kunt vinden? De verklaring is dat het Sigma-symbool aangeeft dat de uurmarkeringen op het horloge zijn gemaakt van 18-karaats witgoud. Het komt vaker voor dat stalen Rolex-horloges dit symbool hebben. Dit komt vooral doordat de uurmarkeringen gemakkelijk voor staal kunnen worden aangezien. Je kunt het Sigma-symbool ook vinden op tweekleurige en volledig gouden Rolex-horloges. Sigma-wijzerplaten op Rolex-horloges zijn te vinden op sommige Daytona-, Datejust-, Cellini-, Day-Date- en Date-horloges. Overigens werd het symbool niet op al Rolex-horloges gebruikt. Een reden hiervoor is dat niet alle stalen Rolex-horloges destijds witgouden indexen hadden, in tegenstelling tot tegenwoordig.
Conclusie Aangezien Rolex de Sigma-wijzerplaat slechts enkele jaren in de jaren 70 gebruikte, is het geen verrassing dat de kleine σ-markeringen de waarde van vintage Rolex-horloges kunnen verhogen. Tegenwoordig zijn vintage Rolex Daytona-chronografen met Sigma-wijzerplaten bijzonder gewild en worden ze vaak geveild. Bij vintage horloges wordt veel aandacht besteed aan kleine details, omdat ze doorgaans als allesbepalend worden beschouwd. En als het gaat om het bepalen van de originaliteit van een wijzerplaat, zijn kleine veranderingen van groot belang – ja, van groot belang! Waarom? Dit komt doordat elke service- of herdraaiing van de wijzerplaat de totale waarde van een horloge aanzienlijk beïnvloedt. De wijzerplaten van horloges uit de jaren 70 zijn voorzien van de typische, ronde kleine markeringen die vaak rond de term 'Swiss Made' of 'Swiss' worden gezien. Dus, wat zijn deze kleine markeringen eigenlijk?
Deze kleine markeringen zijn de Griekse letter 'sigma' in kleine letters, en dergelijke wijzerplaten worden veelbelovend 'sigma-wijzerplaten' genoemd. Interessant is dat als u de vintage Rolex-collectie bekijkt, u verschillende ontwerpdetails zult ontdekken. Laten we vandaag eens kijken naar de oorsprong van Rolex Sigma-wijzerplaten en hoe dit de waarde van een vintage Rolex-horloge verhoogt. Het 'Sigma'-symbool dat op de band, achterkant of wijzerplaat van een horloge wordt gebruikt, duidt echter meestal op de aanwezigheid van goud.