Keurtekenplaat Waarborgwet

De waarborgwet is de oudste vorm van consumentenbescherming die we in Nederland kennen. Het doel ervan is de consument te beschermen tegen bedrog met betrekking tot de gehaltes van edelmetalen in sieraden en de ondernemer te beschermen tegen oneerlijke concurrentie.

Als je een gouden armband of een paar zilveren oorbellen koopt wil je  natuurlijk zeker weten dat deze sieraden ook daadwerkelijk van zilver of goud gemaakt zijn. Voor een consument is het bijna onmogelijk om te bepalen of een sieraad van echt zilver of goud is gemaakt of hoeveel goud of zilver er in het sieraad verwerkt is. Daarom moeten volgens de Nederlandse wet alle voorwerpen van edelmetaal bij de verkoop voorzien zijn van een keurmerk als het sieraad boven een bepaalde gewichtsgrens valt.

 

Het aanbrengen van een keurmerk is verplicht voor:

  • gouden voorwerpen die 1 gram of meer wegen,
  • zilveren voorwerpen die 8 gram of meer wegen,
  • platina voorwerpen die 0,5 gram of meer wegen,

en die te koop (gaan) worden aangeboden.

Artikelen onder dit gewicht zijn vrijgesteld van het aanbrengen van een gehalteteken.

Het keurmerk geeft aan uit welk edelmetaal het voorwerp bestaat en hoeveel daarvan in het sieraad is verwerkt. Edelmetalen zijn goud, zilver, platina en palladium. In Nederland zijn er twee instellingen waar je sieraden kunt laten waarborgen, dat is Waarborg Holland in Gouda en Edelmetaal Waarborg Nederland in Joure.

Let bij het aanschaffen van een sieraad dus goed op of deze is voorzien van een wettelijk keurmerk. Op die manier ben je er zeker van dat het sieraad dat je koopt ook daadwerkelijk van het edelmetaal is gemaakt waarvoor je het hebt gekocht.

 


 


            

 

© 2017 - 2024 TIEMAN JUWELIERS - Goud verkopen Enschede Almelo Hengelo Overijssel | sitemap | rss